Dajte hlas Maďarom na Slovensku, podporte Napunk

szerkesztőség Napunk

Podporte maďarský projekt Denníka N Napunk, aby mohol fungovať aj v roku 2024!

Neúspech maďarských politikov v slovenských voľbách môže ďalej posilniť vplyv Viktora Orbána na južnom Slovensku. Spoločné hodnoty s Orbánom zdieľa aj víťaz slovenských volieb, Robert Fico. Vedie to k silnej polarizácii, ktorá ešte výraznejšie dopadá na maďarskú menšinu. Politické strany v Maďarsku kontrolujú väčšinu maďarských médií a majú v rukách aj viaceré maďarské médiá na Slovensku, v ktorých šíria Orbánovu a Putinovu propagandu. Nezávislé médiá maďarskej menšiny sú vystavené útokom radikálnych politikov.

Aj preto bude v nasledujúcom období úloha maďarského projektu Denníka N Napunk ešte dôležitejšia.

Napunk je jediné maďarské médium, ktoré je hlasom menšín nielen v našej komunite, ale cez texty našich autorov v Denníku N aj pre celé slovenské publikum.

Chceme, aby Napunk financovali najmä jeho predplatitelia a sme k tomu na dobrej ceste, ich počet však po roku a pol fungovania ešte nie je postačujúci. Preto prosíme čitateľov, aby podporili Napunk, aby jeho redakcia mohla pokračovať v nezávislej a kvalitnej žurnalistike v maďarčine aj v roku 2024.

Támogasd a Napunk.sk-t! Legyen a Napunk a szlovákiai magyarok hangja 2024-ben is!

szerkesztőség Napunk

Adományozz, hogy a Napunk.sk 2024-ben is változatlanul működhessen!

Az idei választások után ismét nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben, és a magyar nyelvű média helyzete egyre siralmasabb. A magyarországi politikai erők rendkívüli mértékben kontroll alatt tartják a magyarországi média nagy többségét, ahogy jó pár szlovákiai magyar sajtóterméket is. A független újságírók a politikusok támadásainak célpontjai, és a társadalmi tér megosztottsága elszigeteli a magyar kisebbségi nyilvánosságot.

A Napunk az egyetlen szlovákiai magyar lap, amely nemcsak felkarolja a szlovákiai magyar sztorikat és magyar nyelven tálalja azokat, de a Denník N-en keresztül a szlovák többség felé is közvetíti a szlovákiai magyarok hangját.

A független, minőségi újságírás alapja a pénzügyi függetlenség. Mi abban hiszünk, hogy a függetlenség legmagasabb foka az, ha az olvasók tartják el a lapot. Ez a Napunk célja is, és jó úton haladunk, de másfél évvel az indulás után még nem értük el. Hiányzik a 2024-es működésünkhöz legalább 30 ezer euró. Arra kérünk, ha teheted, előfizetésed mellett most támogass bennünket, hogy 2024-ben is folytathassuk a független és minőségi elemzések, riportok, tudósítások készítését, nyomtatott magazinjaink publikálását, szervezhessünk vitákat, készíthessünk podcastokat, járhassuk a szlovákiai magyar településeket, hogy az ott élők sztorijait is kihangosíthassuk.

szerkesztőség Napunk
[[ $t('header.required_amount') ]]
[[ Math.floor(sum.actualSum/currentTargetSum*100) ]] %
[[ $t('header.already_collected', [numberWithSpaces(sum.actualSum), numberWithSpaces(currentTargetSum)]) ]]
[[ $t('header.goal_euro', [numberWithSpaces(sum.targetSum1)]) ]]

Prečo je Napunk dôležitý?

  • Hlavnou hodnotou Napunku je nezávislá a kvalitná žurnalistika v maďarčine. Značnú časť maďarských médií na Slovensku ovládajú politici alebo oligarchovia a nezostalo veľa nezávislých redakcií, ktoré môžu slobodne písať aj o citlivých témach.
  • Napunk je jediný maďarský spravodajský web na Slovensku, ktorý sa okrem bežného spravodajstva zameriava najmä na súvislosti a pozadie správ, komplexné texty a zanedbávané témy.
  • Napunk je jediný maďarský spravodajský web na Slovensku, ktorý má stabilné miesto v stredoeurópskom mediálnom priestore vďaka spolupráci so slovenskými, českými a maďarskými partnermi.
  • Napunk je prvý maďarský spravodajský web na Slovensku, ktorý funguje na základe predplatiteľského modelu, čo zabezpečuje jeho nezávislosť.

Čo Napunk doteraz dosiahol?

Niekoľko dôležitejších výsledkov Napunku z prvého roka a pol:

Redakcia Napunku priniesla mnoho originálnych tém z južného Slovenska:

Redakcia pripravila dvojjazyčné magazíny o slovensko-maďarských historických mýtoch a o slovensko-maďarských historických osobnostiach, ktoré sme doručili do stoviek škôl na Slovensku a v Maďarsku. Redakcia organizovala debaty a kvízy v ôsmich mestách po južnom Slovensku a spolu s maďarskými partnermi z projektu Partizán sme pripravili celovečerné volebné štúdio o slovenských voľbách v maďarčine.

Napunk sa systematicky venuje aj zanedbaným témam viacnásobných menšín, či už ide o Rómov alebo LGBTI+ ľudí.

V maďarčine sme vydali viac ako 1500 vlastných textov a stovky prekladov a viac ako 150 textov sme uverejnili aj v slovenskom preklade.

Prečo podporiť Napunk?

Napunk podporilo doteraz už viac ako 2600 ľudí, z ktorých viac ako tisíc tvorí predplatiteľskú základňu projektu. Sme na dobrej ceste, ale počet predplatiteľov momentálne nepostačuje na to, aby sme takýmto spôsobom pokrývali náklady fungovania 11-člennej redakcie. Vydavateľstvo Denníka N aj v roku 2024 pomáha financovať Napunk, z rozpočtu nám však chýba najmenej 30-tisíc eur k tomu, aby sme mohli pokračovať v rovnakej zostave.

Podporte aj Vy nezávislú maďarskú žurnalistiku na Slovensku, ktorá odoláva propagande a podáva skutočný obraz o živote menšín.

Miért fontos a Napunk?

  • A Napunk legfontosabb értékei a függetlenség és a minőségi újságírás. A szlovákiai magyar média jelentős része politikusok és oligarchák kezében van, és nem sok független műhely maradt, ahol az újságírók szabadon írhatnak kényes ügyekről is.
  • A Napunk az egyetlen olyan szlovákiai magyar hírportál, amely elsősorban a hírek mögötti összefüggésekre, a háttér feltárására, az átfogó cikkekre összpontosít, és felkarolja az elhanyagolt témákat is.
  • A Napunk az egyetlen olyan szlovákiai magyar hírportál, amelynek stabil helye van a közép-európai médiatérben szlovák, cseh és magyar független műhelyekkel való együttműködéseinken keresztül.
  • A Napunk az első olyan szlovákiai magyar hírportál, amely előfizetéses alapon működik, így tudatosabb médiafogyasztási szokásokat vezet be a szlovákiai magyar olvasók körében.

Mit ért el a Napunk?

Csak néhány fontosabb eredmény az elmúlt másfél évből:

Bejártuk egész Dél-Szlovákiát:

A fiatalokra is figyelünk, több száz iskolába juttattuk el kétnyelvű magazinjainkat a szlovák–magyar történelmi mítoszokról és a két nemzet közös történelmi személyiségeiről, nyolc városban tartottunk beszélgetéseket és kvízesteket, és a Partizánnal közösen először készítettünk egész estés élő műsorfolyamot a szlovákiai választásokról.

A szlovákiai magyarok hangját a szlovákokhoz is eljuttattuk: több mint 150 cikkünk jelent meg szlovákul is a Denník N-en, cikkeinket pedig rendszeresen közli cseh partnerünk, a Deník N is.

Mihez kérünk támogatást?

A Napunk munkáját eddig már több mint 2600-an támogatták, közülük jelenleg 1055-en állandó előfizetőink, amiért végtelenül hálásak vagyunk. Remek úton haladunk, de szerkesztőségünk működésének költségeit az előfizetések egyelőre nem fedezik. Jelenlegi előfizetőink és a Denník N kiadója a szükséges összeg nagy részét 2024-ben is állja, de ahhoz, hogy a Napunk a jelenlegi felállásban folytathassa, még legalább 30 ezer euró hiányzik a költségvetésünkből.

Vegyél részt a Napunk fenntartásában, támogasd adományoddal a független, minőségi újságírást!

[[ $t('payment.choose_method' )]]

[[ $t('error.payment_gateway_required' )]]


[[ $t('payment.how_to_show_you_in_donors_list' )]]


[[ $t('error.terms_required') ]]